Dobra forma vašeg zelenog ljubimca

Za zdrav razvoj biljke potebno je zaista malo …malo svjetlosti, vode i zemlje. A ipak nekad se čini da nije tako jednostavno kad vam pogled na vaš cvijet počne ukazivati da biljka ugiba, propada ili vene. Nekad je sitnica dovoljna za dobar oporavak; promjena mjesta ili reduciranje vode. Nekim biljkama nema pomoći ali većina se može oporaviti iz naizgled nepopravljivog stanja; samo je potrebno jako puno strpljenja.

ZALIJEVANJE

Najčešći razlog lošeg izgleda je nepravilno zalijevanje. U pravilu svaka biljka traži više vode u razdoblju rasta a u stanju mirovanja puno manje ili nikako. Ali i u periodu aktivnog rasta previše vode biljkama može spriječiti dovod kisika do korijena što dovodi do truljenja. Iako biljka može izgledati kao da je osušena razlog tome je korijen koji više ne može primiti odgovarajuću količinu vlage. Najsigurnije je vlažnost supstrat ispitati prstom i imati na umu da neke biljke vole češće zalijevanje a neke će biti zahvalne ako ih malo zaboravite kao npr. kalanhoja.

PREKOMJERNO ZALIJEVANJE

Pokazatelj  su truli dijelovi listova, korijen smeđe boje, uveli i klonuli listovi. Neke biljke izgube puno listova i počnu im odumirati mladi izdanci. Dobro je odrezati oboljele dijelove kako stabljike tako i korijena i posušiti korijen tako što ćete ga omatati u papir da upije višak vode. Ako je supstrat jako vlažan možete promjeniti zemlju pazeći da ne oštetite korijen.

NEDOVOLJNO ZALIJEVANJE

Problematično je to što  su kod nedovoljno zalijevanih biljaka obilježja slična kao i kod prekomjernog zalijevanja. Supstrati u prodaji se lako isuše i teško ponovno zadržavaju vlagu posljedica toga je dehidrirana biljka. Kod takvog slučaja uronite biljku s posudom u mlaku vodu (u koju dodate par kapi deterdženta) sve dok iz supstrata ne prestanu izlaziti mjehurići.

Zavisno o porijeklu biljke treba joj osigurati prikladno mjesto o čemu se uvijek možete naknadno informirati ako niste prilikom kupovine. Tropske biljke vole vlagu i hlad, sukulenti su zahvalni na svjetlosti i malo vode ali ne treba se svega što pročitate slijepo pridržavati. Dok će vam tropski primjerak biti zahvalan na hladovini, u zimskom periodu ipak traži više svjetla, s obzirom da su dani kraći pazite da stoji na zadovoljavajućoj poziciji. Istu potrebu za promjenom imaju i sukulenti; razdoblje mirovanja zimi ali i razdoblje rasta i razvoja u ljetnom periodu kad su zahvalni na bogatijem zalijevanju još i bolja varijanta; prelazak na otvoreno, lagano sjenovito mjesto gdje povremeno može biti okupan kišnicom.

Zimski period biljkama u stanovima može biti težak zbog grijanja i suhog zraka. Osigurajte mjesto podalje radijatora ili peći i pazite na propuh. Naravno da biljka nemože uvijek biti u najboljem izdanju kao ni vi. Okruženje nemože uvijek biti idealno kako za vas tako i za biljku. Ponekad se biljka sama oporavi potrebno je vrijeme i vaše strpljenje.

6.951 odgovor na “Dobra forma vašeg zelenog ljubimca”

  1. 中山が頂戴したのとは重みが違う」「どんな根付にござる?」「髑髏《どくろ》を象《かたど》ったものじゃ。骨となるまで正しき心を失うなという意味が込められておる」「中山が髑髏の根付を……」「見せられたことはないのか?」「いっこ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *