Ficus benjamina – (Žalosna smokva)

Ficus benjaminaFikusa ima preko 800 vrsta drveća,grmova i loza od  fikus benghalensis (svetog značaja u južnoj Aziji, simbolizira vječni život ) izrazito veliko banyan drvo  koje naraste do 30m sa korjenjem koje se širi po zemljinoj površini i do 200m pa do fikusa bonsai, minijaturnog drveta prilagođenog za kućni uzgoj.

Ficus benjamina potječe iz Indije i Malezije. Može dosegnuti visinu i do 5 metara. Postoje kultivari sa različitim uzorcima boja na listovima od svijetlozelenih do tamnozelenih listova.
Odgovara mu temp. od 14-18C. Ne podnosi propuh i pokazat će to opadanjem listova. Ne trpi previše vode jer mu korijenje samo zadržava vlagu. Da ste pretjerali pokazat će vam svijetlosmeđim mrljama po listovima. Najlakše ćete provijeriti zabodete li prst u zemlju 2-3cm. Inače je biljka osjetljiva na promjene mjesta i osvijetljenja odbacit će dosta listova da bi novi koji budu rasli bili prilagođeni na drugačiji intenzitet svjetla.Poškropite ga vodom sobne temp. svakih 20-ak dana. Voli mnogo svjetla ali ne direktno. Presađivaje je najbolje obaviti u proljeće. Prihraniti ljeti svakih 15 dana a zimi jednom mjesečno tekućim gnojivom.Ficus benjamina

Ljeti je dobro iznijeti fikus na otvoreno (paziti da nije na propuhu i direktnom suncu). Tako će biti u najboljoj formi i spreman za zimu u zatvorenom. . Ova biljka fotosintezom pročišćuje zrak.  Zajedničko svim vrstama fikusa je da traže istu njegu.

605 odgovora na “Ficus benjamina – (Žalosna smokva)”

  1. I’m extremely inspired with your writing abilities and also with the structure for your weblog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is uncommon to look a nice blog like this one today.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *